Förhandlingarna steg för steg

En gång om året förhandlar Hyresgästföreningen hyrorna med din hyresvärd. Hyresgästföreningen ska enligt lag hyresförhandla för alla hyresgäster som vill det, även för de som inte är medlemmar.

Värdens krav
Förhandlingarna börjar genom att hyresvärden kontaktar Hyresgästföreningen med ett krav. Oftast gäller det en begäran om hyreshöjning. Hyresvärden ska lägga fram sitt krav i god tid före hyreshöjningen ska börja gälla.

Hyresgästföreningens motdrag
Hyresgästföreningens förhandlare väger hyresvärdens krav mot vad de anser är rimliga hyror. De granskar hyresvärdens ekonomi, kostnadsutvecklingen och ränteläget. Vidare tittar de på kommunens taxor och avgifter, liksom på arbetsmarknaden och arbetslöshetssiffrorna i kommunen. Nya skatte- och bidragsregler kan också påverka.

Hyresgästföreningen skickar ett brev till de medlemmar som bor hos den aktuella värden. I brevet står information om värdens krav, de motiv värden anger för att höja hyran och vad Hyresgästföreningen anser om kraven.

Förhandlarna
På hyresgästernas sida av förhandlingsbordet sitter valda representanter för hyresgästerna i det aktuella bostadsföretaget. Dessa representanter väljs på hyresgästföreningarnas årsmöten. Vidare deltar en eller flera anställda förhandlare. Här är dessa tjänstemän anställda på Hyresgästföreningen region Västra Sverige. På hyresvärdens sida av bordet sitter i allmänhet vd, fastighetschef och ekonomichef.

När förhandlingarna är klara
I bland går en förhandling fort, i bland inte. När uppgörelsen är klar får alla Hyresgästföreningens medlemmar som bor hos värden i fråga ett brev från Hyresgästföreningen. I brevet står det hur hyran kommer ändras (eller inte) och från när ändringen gäller. Värden ansvarar för att övriga hyresgäster informeras.

Om parterna inte kan enas
Om parterna inte kan komma överens och förhandlingarna strandar hamnar tvisten i Hyresmarknadskommittén (om det gäller ett kommunalt bolag). Kommittén består av representanter från Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen. Den lämnar en rekommendation om ny hyra som parterna är skyldiga att följa. En strandad förhandling med en privat värd hamnar i Hyresnämnden, som är en statlig hyresdomstol.

Förhandlingsklausul
Förutsättningen för att Hyresgästföreningen ska förhandla om hyresgästen hyra är att det finns en förhandlingsklausul i hyreskontraktet. Den hyresgäst som inte vill ha en klausul i sitt kontrakt får själv komma överens med hyresvärden om hyra och andra villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.