Hyran

Kollektivt förhandlade hyror
I Sverige har vi ett system med kollektivt förhandlade hyror. Det betyder att hyresgästerna, företrädda av Hyresgästföreningen, förhandlar med fastighetsägarna om hyrorna. Hyresgästföreningen förhandlar för alla hyresgäster som vill – oavsett om de är medlemmar i Hyresgästföreningen eller inte. Givetvis har du rätt att förhandla enskilt med din hyresvärd om du vill.

De årliga hyresförhandlingarna startar normalt på hösten och behandlar hyrorna för nästföljande kalenderår. I idealfallet ska förhandlingarna vara klara lagom till nyår. I realiteten kan förhandlingarna bli både långa och svåra och därför dra ut en bra bit på det nya året. Mer om de årliga hyresförhandlingarna hittar du här.

Förutom de årliga hyresförhandlingarna finns projektförhandlingar. Det är förhandlingar som genomförs efter t.ex. en renovering.

Hyresgästföreningen har både anställda och förtroendevalda förhandlare. Här hittar du de förtroendevalda förhandlarna i Hyresgästföreningen Västra Göteborgs upptagningsområde.

Den nya hyreslagen
Den 1 januari 2011 fick Sverige en ny hyreslag. Den innebär bl.a. att allmännyttiga (kommunala) och privata hyresvärdar numera förhandlar om hyrorna på lika villkor. Tidigare förhandlade Hyresgästföreningen med allmännyttan och resultatet i de förhandlingarna utgjorde tak också för de privata hyresvärdarnas hyreshöjningar.

En annan förändring är de kommunala bostadsbolagens roll. De ska fortfarande drivas i ett allmännyttigt syfte, men också efter affärsmässiga principer.

Ytterligare en nyhet är reglerna för prövning av hyran, det vill säga när man tar reda på om hyran är skälig. Vid de tillfällena ska man inte bara ta hänsyn till hyressättningen för likvärdiga lägenheter i allmännyttiga bostadsföretag, utan även för likvärdiga lägenheter i privata bostadsföretag.

Marknadshyror
Motsatsen till kollektivt förhandlade hyror är enskilt förhandlade hyror, det som i dagligt tal kallas marknadshyror. De flesta länder i Europa har marknadshyror. Ofta innebär det att hyrorna blir väldigt höga. Länder med marknadshyror brukar ha ett system med subventionerade bostäder, social housing, för de som inte har råd att betala marknadshyra för sitt boende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.